Chcete byť zdraví? Jedzte sladké!

dessert 1079759 640Ak naozaj chcete byť zdraví, potrebujete vyváženú stravu. A pod to spadá aj sladké! Nestráňte sa sladkého! Sladká chuť posilňuje žalúdok a slezinu.

Zrovna v mesiacoch august, september a október sú v aktivite orgány slezina, žalúdok a pankreas.  Hlavným materským orgánom je slezina. Poď ňu spadá žalúdok a pankreas. Tzn. že keď máte problém so žalúdkom či pankreasom,

počiatok hľadajte v slezine. Keby bola slezina v poriadku, nie je ani choroba v jej dcérskych orgánoch teda v žalúdku či pankreasy.

Práve v tomto období môžete tieto orgány detoxikovať, vyčistiť, odhlieniť, zahojiť a nakopnúť ich, aby fungovali lepšie. Prečo by ste to mali urobiť??? Veď vy nemáte žiadny problém s týmito orgánmi. Teda nemáte bolestivý žalúdok, cukrovku a o slezine ani neviete, že ju máte. No to je síce pekné, ale prečítajte si, čo všetko spadá pod pôsobnosť sleziny. Ešte podotknem, že lekári na západe ju v pohode vyoperujú, lebo sa dá bez nej žiť. No podľa TČM (tradičná čínska medicína) je to jeden z najdôležitejších orgánov.

Pôsobnosť sleziny:

-          Priberáte aj z vody

-          Chudnete, aj keď sa prejedáte

-          Vyrážky a iné kožné prejavy v okolí úst

-          Vyrážky v oblasti kľúčnych kostí alebo aj od koreňa nosa smerom dole po jeho stred

-          Vyrážky na krku, dekolte a chrbte

-          Herpesy, afty, kútiky

-          Permanentná zahlienenosť v nosohltane

-          Vaginálne výtoky, aj keď nemáte aktuálne zápal či mykózu

-          Stále chuť na sladké

-          Únava medzi 7.00 h-11.00 h alebo medzi 13.00 h-15.00 h

-          Extrémna starosť a súcitnosť

-          Sústavné premýšľanie a prehodnocovanie

-          Zmätenosť, roztržitosť, zlá pamäť, zlé učenie

-          Nespavosť spojená s nepokojom a obavami

-          Nočné cikanie a problémy s močovým mechúrom

-          Paradentóza, problémy s ďasnami

 

HOMEOPATICKÝ PRÍPAD

Prichádza za mnou mladá, štíhla, nádherná žena, matka 2 detí. Jej problémom sú kožné vyrážky v okolí úst, ktoré rieši masťou belogent. Po tomto kréme vyrážky zmiznú na pár dní a potom sa objavia opäť. Takto to ide už polrok. Vyrážky začali vľavo dole pod kútikom úst (medzi bradou a lícom). Na začiatku to boli malé pupáčiky. Boli suché a svrbeli. Neskôr už bola postihnutá aj pravá strana a nakoniec sa vyrážky rozšírili až pod nos. Teraz už sú to skorej červené fliačiky, ktoré svrbia a sú suché. Inak má ešte akné na lícach a tukové vyrážky pri ušiach.

Vo svojej zdravotnej anamnéze ďalej spomína, že od svojich 16-tich rokov má helicobaktera v žalúdku. Celoročná senná nádcha s bolesťou hrdla. Nízky krvný tlak, pričom sa jej hlava zvykne točiť.

Opisuje sa ako uponáhľaná osoba, ktorá stále niečo robí. Nezastaviteľná strela! Keď vie, vždy pomôže. Niekedy to potom oľutuje. Stále ide z práce do práce. Málo spí. Robí 13 hodín denne.

Pes je jej dieťa. Miluje ho. Psík spí s ňou v posteli.

Pýtam sa jej, čo sa stalo, keď začali tie vyrážky?

"Vtedy bola moja babka veľmi chorá. Mala operovanú srdcovú chlopňu. Tak som s ňou chodila stále po lekároch. K tomu ešte som mala veľa iných aktivít. Aj muž mi to povedal, že mám toho veľmi veľa."

Pýtam sa jej na chute. Tie sú výrazne na slané. Denne je solené arašidy. Na raňajky zje 4 rohlíky a o dve hodiny je hladná. A to nemá problém udržať si líniu. Pivo jej veľmi chutí.

Ako dieťaťu jej často tiekla krv z nosa. Často chodili na hematologiu. Mala zlú zrážanlivosť krvi. Teraz máva krvavo zelené hlieny v nose a to najmä ráno.

Cez voľný čas rada chodí do prírody. Túži ísť do hory bez detí, sama. Len sedieť a byť šťastná. Vypadnúť zo stereotypu.

Cvičí jogu a steper.

Aké máte sny? Odpovedá mi: „Stále snívam. Všetky sny si pamätám. Výrazný sen bol o deťoch, ktoré sa topia a neviem im pomôcť. Kričím ale pritom nevydávam zvuk. Ďalší sen je o babke, že zomrela. Všetci v rodine to odignorovali, stále pracovali a ja som kričala a plakala. To som sa vtedy zobudila v šoku. Keď spím, mávam otvorené oči.“

Má stále studené ruky a nohy. Je uzimená. Aj v lete má ľadové ruky. Leto má najradšej, pretože sa rada slní.

Po pohári vína sa rozcíti. Má pocit, že si ju nevážia za to čo robí. O všetkých sa stará a o ňu sa nemá kto postarať! Dáva do toho 100 % a oni si to nevážia!!! Sľúbi sa a nevie povedať nie.

Strach nemá z ničoho.

Nahnevá ju neporiadok doma, keď príde z práce. Nemá sa ani kde najesť.

Spomína svojho muža, ktorý na ňu žiarli. Nedôveruje jej. Upodozrieva ju. Kontroluje ju. Cíti napätie, nevie sa slobodne vyjadrovať. Už dopredu rozmýšľa, čo má urobiť, povedať, aby len nevyvolala zasa žiarlivostnú scénu. Málo sa hádajú, pretože sa zatne a je ticho. Aj mesiac sa nebavia. Dusí to všetko v sebe.

AKÝ LIEK?

Vybrala som jej konštitučný liek NAJA 200CH. Brala ho 3 dni a k tomu jednu dávku črevnej nozódy PROT.1M. Odporučila som je piť zvýšené dávky C-čka a hodinu po každom jedle jesť ovocie. Vychádzala som z toho, že jej slezina potrebuje posilniť.

Žiadne sono sleziny, ani krvné vyšetrenia by neukázali problém so slezinou. Ale signály tela boli jasné. Pleť nikdy neklame. Vždy nám ukáže, čo sa nám deje vo vnútri tela a v našej mysli. U tejto mladej ženy boli dni skladané len zo starostí a práce. Neustále premýšľanie, prehodnocovanie oslabuje slezinu. 

Na kontrolu už neprišla. Len mi napísala, že je veľmi rada, že má pleť už v poriadku. :)

 

Ako detoxikovať slezinu?

Pomôžu nám potraviny, ktoré nám ponúka príroda:

-          tekvica

-          mrkva

-          mandle

-          čaj z prasličky, púpavy alebo žihľavy

A nakoniec sa vrátim k tým sladkostiam, ktoré nám majú pomôcť byť zdravými. Áno, dobre tušíte, nebude to ani čokoláda, ani keksíky, ani zákusky. Je to hroznový cukor, sladké ovocie, med, brusnice, hrozienka. Spravte si napríklad biely jogurt s medom a mandľami. A nezabudnite!!! Keď už sladkosť, tak určite doobeda. Nečakajte na to, kedy vám príde šialená chuť na sladké. Dajte si sladkosť len tak! Doobeda vám sladkosť posilní slezinu. Ale pozor! Nadmiera sladkostí slezinu oslabuje. Nadmiera je sladkosť za každým jedlom, sladkosť na večeru, sladené nápoje.

Je to umenie, zachovať si rovnováhu v jedle. Žiadna sladká chuť = zle. Príliš veľa sladkej chuti = tiež zle. Nájdite svoj stred a časom zbadáte ten rozdiel. To že zjete 1-krát mesačne čokoládu, povedzme pred menzes, vás nedostane do nerovnováhy. Dôležité je, čo jete každý deň!

Pripomeňme si ešte to, že slezina je súčasť lymfatického systému. A o ten sa tiež treba starať. Ako prevencia aj ako liečba pomôže LYMFA MASÁŽ alebo LYMFA JOGA. Aktuálny termín Lymfajogy u mňa nájdete u mňa na fb: Katka a Dodo.

Prajem vám veľa bezstarostných dní!

S láskou Katka

tel

facebook

 

 

multisport logo2