Homeopatická liečba choroby RUKY-ÚSTA-NOHY

baby 1465887 640Hneď ako sa začal nový školský rok, objavil sa v školách a škôlkach vírus coxackie. Chorobu voláme jednoducho RUKA-ÚSTA-NOHA. U malého dieťatka sa objaví horúčka, mrzutosť a bolesti v ústnej dutine. Najskôr to vyzerá, že ho bolí hrdlo, či zuby. Nechce papať a ručičku môže intenzívne dávať do úst, čím ukazuje na bolesť.

Po 1-2 dňoch sa objavia vyrážky v ústach a aj okolo úst. Neskôr sa vysypú ruky a nohy. Vyrážky sú pľuzgierové a môžu svrbieť. Stav sa môže zhoršovať v noci. Pravdepodobne teplá posteľ to svrbenie zintenzívni. U školopovinných detí je ochorenie miernejšie. Zväčša majú len vysypané ruky-ústa-nohy.

 

AKO LIEČIŤ DIEŤA?

Toto vírusové ochorenie prejde aj samé do 1 týždňa. Lekár odporúča lieky proti horúčke a proti svrbeniu.

Dieťatku však môžete uľaviť homeopatikami:

-  vysoká horúčka = BELLADONNA 30ch

-  bolestivé vyrážky v ústach = BORAX 9ch

- vyrážky a svrbenie = RHUS TOXICODENDRON 30ch

 

To je základný arzenál na túto chorobu. Homeopatia ponúka pomoc aj pri vírusových ochoreniach. Podaním BELLADONNY 30ch sa uľaví dieťatku od horúčky. Tento liek sa berie len keď je horúčka nad 38,5 celzia. Na veľkú bolesť v ústach mu pomôže BORAX 9ch. Podávajte ho každé 2 hodiny 1 guličku. Už za pár hodín nebude mať bolesti a bude môcť papať. Kým diagnostikujete toto ochorenie, zväčša je už po ňom. Ak predsa tie vyrážky a svrbenie na rukách a nohách sú stále neznesiteľné, treba vymeniť lieky za RHUS T.30ch. Dávkovanie 2x denne 1 guličku až do zlepšenia stavu. Vyrážky budú odznievať ešte pár dní (týždeň), ale bolesti už dieťatko nebude mať. Ak predsa nebudete vidieť zlepšovanie do 2 dní, vyhľadajte homeopata. Pomôže vám vybrať presný liek pre vaše dieťatko. Zopár najvhodnejších uvádzam: 

 

1. Ak má vaše dieťa veľmi výrazný biely povlak na jazyku, podávajte ANTIMONIUM CRUDUM 9ch.

2. Ak sa dieťatku uľavuje po teplých nápojoch a pritom je výrazne nepokojné, úzkostné a nechce byť samé, pomôže mu ARSENICUM ALBUM 9ch.

3. CHAMOMILLA 9ch pomôže, ak má dieťatko typické správanie tohto lieku. Teda je extrémne podráždené, nič ho neuspokojí. Niečo chce a vzápätí si to rozmyslí a chce niečo iné.

4. Ak choré dieťa má nepríjemný zápach z úst, silne sliní a stav sa zhoršuje v noci, siahnite po MERCURIUS VIVUS 9ch.

5. No a už spomínaný BORAX 9ch je najtypickejším liekom na vriedky, pľuzgiere, afty, herpes v ústnej dutine.

 

 Ak by pretrvávalo výrazné svrbenie pokožky, aj keď sú vyrážky už málo viditeľné, riešila by som ho len upokojujúcimi krémami ako napríklad z nechtíka či aloe. Od začiatku ochorenia zvýšte vitamín C. Zvýšenú dávku C-čka dávkujte len počas ochorenia. Túto zvýšenú dávku preberte aj s pediatrom v závislosti od chronických ochorení dieťaťa.

 

vek v rokoch                      dávkovanie

1 – 3                          3x denne 250mg

4 – 5                          3x denne 500 mg

6 – 11                        2x denne 1000 mg

12 – viac                    4x denne 1000 mg

 

Tak ako aj pri iných ochoreniach, spôsob stravovania môže zásadným spôsobom zlepšiť a urýchliť uzdravenie dieťaťa. Odporúčam potraviny na podporu sleziny, pretože práve ona má na starosti protivírusovú imunitu dieťatka. Tak napríklad tekvica, sladké jablká a hrušky, ryža, vločky, strukoviny a medík do čaju. :)

Prajem skoré uzdravenie!

Homeopatka Katka

tel

facebook

 

 

multisport logo2